အေၾကာင္းမထူးတဲ့ေျပာင္းဖူးေပါင္းႏွင့္ အထူးစားခဲ့ရတဲ့ လူးထမင္း

အေၾကာင္းမထူးတဲ့ေျပာင္းဖူးေပါင္းႏွင့္ အထူးစားခဲ့ရတဲ့ လူးထမင္း

အျမင္
ေရႊလမ္းေငြလမ္း၀င္းၾကည္

ကၽြန္ေတာ္ ယခုတစ္ေလာ ေတာ္ေတာ္ခ်ဴခ်ာေနပါတယ္။ ေန႔စဥ္လိုလိုေဆးေသာက္ရပါတယ္။ အပ်င္းထူတာလည္းပါမည္။ စားတဲ့ေဆးက ဘိုင္အိုဂ်က္စစ္ နံပါတ္တစ္ပါ။အိပ္တယ္။ အိပ္ေတာ့ အိပ္မက္ေတြမက္တာေပါ့ဗ်ာ..။ ငယ္ငယ္ဘ၀ က စားခဲ့ရတဲ့ေျပာင္းဖူးေပါင္းလုစားၾကတာ..၊ လူးထမင္းလုစားၾကတာေတြကို အိပ္မက္ျပန္မက္ပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္ငယ္ငယ္ဆိုတာ (၁၆)ႏွစ္သားကိုေျပာတာပါ။ ယခုမွ (၃၅) ႏွစ္..အဲ..အဲ..ေျပာင္းျပန္ ျပန္လိုက္ရင္ ဦးအသက္(၅၃)ႏွစ္ အမွန္ပါ..။ ဘေလာ့ဂါ ဆရာေမာင္ေကာင္း၊ ကိုလူပ်ဳိႀကီးတို႔ လူငယ္ဘေလာ့ဂါေတြရဲ႕စာကို ဖတ္ရင္းနဲ႔သံေ၀ဂ ယူေနရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သက္ငယ္စကား သက္ႀကီး ၾကားနာၿပီး..မဟာဆန္ ေရးခိုင္းထားတဲ့ ေၾကြးကိုဆပ္လိုက္ရပါတယ္..။
လူႀကီးဆိုတာ ငါ့သိ၊ငါ့တတ္၊ငါသာလွ်င္ ဆရာျမတ္လို႕ ထင္ေနသူေတြက အမ်ားသားကလား။အဲဒီအထဲမွာ ဦးလဲပါတယ္ေနာ္..။ငါေျပာတာနားေထာင္ၾကပါ။ ငါလုပ္သလိုေတာ့ မလုပ္ၾကနဲ႕ေပါ့..။ ဟဲ..ဟဲ..ဘာေရးရမွန္း မသိေတာ့ စကားေတြက ေဘးေရာက္ကုန္ပါၿပီဗ်ာ..။ အေၾကာင္းမထးူတဲ့ ေျပာင္းဖူးေပါင္းႏွင့္ အထူးစားခဲ့ရတဲ့ လူးထမင္း အၾကာင္းကို ျပန္ေျပာင္း၍ ေျပာပါရေစေတာ့ကြယ္…။
ေျပာင္းဖူးေပါင္း….။ ေစာေစာက ဦးတို႔ငယ္ငယ္ အညာမွာ ဆန္ေတြရွားတယ္ေလ..။ျမန္မာလို(၁၃၂၉)ခုႏွစ္ကထင္ပါရဲ႕ကြယ္…။ေျပာင္းဖူးအေစ႔ေတြကို ေျခနင္းေမာင္းခြက္ႀကီးထဲထည့္ၿပီးေထာင္းရပါတယ္။ ေတာရြာမွာဆိုေတာ့ လွ်ပ္စစ္မီးကလည္းမရပါ။ အဲဒီအခ်ိန္က အမႈန္႔ႀကိဳတ္စက္ေတြကလည္းမေပၚေသးဘူးကြယ္။ ေထာင္းလို႔ရတဲ့ ေျပာင္းဖူးဆံမႈန္႔ေတြကို ဇကာအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ခ်ရပါတယ္။ ေနာက္ဆုံးဇကာကေတာ့ ေၾကးဒိုင္းဆံဇကာေလးနဲ႔ခ်ရပါတယ္. ေျပာင္းဖူးအမႈန္႔ကေလးေတြဟာ သနပ္ခါးအမႈန္႔က်ေနေအာင္ရပါတယ္။ အဲဒီ ေျပာင္းဖူးအမႈန္႔ေတြကို ေျမေပါင္းခ်ိဳင္အိုးနဲ႔ေပါင္းရတာပါ။ေျမအိုးႏွစ္လုံးဆင့္ထားပါတယ္။ ေအာက္ကအိုးမွာ ေရေႏြးအိုးပါ။ အေပၚက အိုးကို ေအာက္မွာ အေပါက္အေသးေလးေတြေဖါက္ထားပါတယ္။ အေပၚအိုးကို အင္ဖက္(သို႔မဟုတ္)ငွက္ေပ်ာဖက္မ်ားခင္းထားရပါတယ္။ ေပါင္းအိုးထဲမွာ ေစာေစာက ေျပာင္းဖူးအမႈွန္႔ႏုႏုေလးေတြထည့္ၿပီး ႏွစ္လုံးဆင့္ထာတဲ့ေျမေပါင္းခ်ဳိင္အိုးကို မီးဖိုေပၚတင္ရတာပါ။ အဲ ေျမအိုးႏွစ္အိုးအဆက္ၾကားကို ေရေႏြးခိုးအေငြ႔လုံေအာင္ ပိတ္စသန္႔သန္႔ကို ဆန္မႈွန္႔နဲ႔က်စ္ၿပီးပိတ္ထားရပါတယ္။ထမင္းခ်က္တဲ့ အခ်ိန္ထက္ေတာ့နည္းနည္းၾကာေအာင္ေပါင္းရပါတယ္။ အေပၚက ေပါင္းအိုးရဲ႕စေလာင္းဖုန္းက အေငြ႔ေတြနဲ႔အတူ ေျပာင္းဖူးေပါင္းအနံ႔ေလးတသင္းသင္းနဲ႔ေမႊးၿပီးထြက္လာပါတယ္။ ၾကက္ၿပီဆိုရင္ ထမင္းအစား ေျပာင္းဖူးေပါင္းနဲ႔အစားထိုးစားၾကရပါတယ္။ ငရုတ္သီးေထာင္းရယ္။ အမဲရုိးဟင္းခ်ဳိအေငြ႔တစ္ေထာင္းေထာင္းနဲ႔တြဲလို႔စားခဲ့ၾကပါတယ္။ အရသာ ရိွလိုက္တာ လြန္ပါေရာ့ကြယ္။
အဲ ေျပာင္းဖူးေပါင္းထက္ေကာင္းတာက လူးဆံထမင္းက ပိုလို႔ေတာင္အရသာရွိပါေသးဗ်ား။ယခုေခတ္ လူငယ္ေတြ လူးဆံထမင္းဆိုတာ ဘယ္လိုဟာလဲေမးၾကလိမ့္မယ္ေနာ္..။ လူးပင္ ဆိုတာ ႏွံစားေျပာင္းပင္လိုပါပဲ။ ႏွံစားေျပာင္းပင္ေလာက္ မတုတ္ပါဘူး။ စပါးပင္ထက္နည္းနည္းႀကီးပါတယ္။ လူးပင္ကလည္း ေျပာင္းခင္းေတြလိုပါပဲ။ လယ္ေျမမွာ စိုက္လို႔မရပါဘူး။ ကုန္းေခါင္ေခါင္ယာေျမမွာ စိုက္ပ်ဳိးရတာပါ။ လူးဆံအႏွံေလးေတြကို ေခၽြယူၿပီး စပါးလိုပါပဲ ႏြားနဲ႔နင္းၿပီးနယ္ယူရတာပါ။ ေလလာလာမွာ အေမွာ္ေတြရယ္..မေအာင္တဲ့လူးဆံပိန္ေတြကို ေလွ႔ယူရပါတယ္…ေအာင္တဲ့လူးဆံေလးေတြကို ေစာေစာက ေျပာင္းဖူးေထာင္းတဲ့ေမာင္းခြက္ထဲကိုထည့္ၿပီး(သစ္သားက်ည္ေပြ႔)နဲ႔တပ္ ၿပီး ေထာင္းရပါတယ္။ လူးဆံရဲ႕ အေပၚအခြန္ၾကြပ္ေအာင္ ဖြတ္ရတာပါ။ ေျပာင္းဖူးအေစ႔တုံးကလို အမႈန္႔မေထာင္းရပါ။ စပါးလိုပါပဲ လူးေစ႕ကိုဖြတ္လိုက္ေတာ့ လူးဆံျဖဴျဖဴေလးေတြရလာပါတယ္။ အဲဒီ လူးဆံကို ေစာေစာက ေျပာင္းဖူးေပါင္းတဲ့ ေျမအိုးနဲ႔ေပါင္းရပါတယ္။ လူးဆံထမင္း(သို႕)လူးထမင္းလို႔ အညာမွာ ေခၚဆိုၾကပါတယ္။ ေရွးေရွးက ျမန္မာလူမ်ဳိးေတြက ဒီလူးထမင္းကိုစားလာခဲ့ၾကတာပါ။ ေရွးျမန္မာလူမ်ဳိးေတြခြန္အားဗလႀကီးၾကတာ ဒီလူဆံကိုစားၾကလို႔ ထြားႀကိဳင္းၾကတယ္ထင္ပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္ေတာင္ ငယ္ငယ္က ဒီလူးဆံထမင္းကို သုံးလေလာက္စားလာခဲ့လို႕ ေပမီွ ေဒါက္မီွအရပ္ျမင့္ေနတာထင္ပါရဲ႕ဗ်ာ…။အဲ ႀကိဳတင္ၿပီးေမတၱာရပ္ခံထားပါရေစေနာ္..။ ဒီလို လူးဆံမ်ဳိးလိုခ်င္ပါတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ယခုေခတ္မွာ မရိွသေလာက္ရွားပါးေနပါၿပီခင္ဗ်ာ…..။
တူမႀကီး မဟာဆန္နဲ႔ တူေမာင္ကိုမင္းညိဳတို႔ေရ…အညာသားအဆိုေတာ္ ကိုမင္းယ်ာဆိုတဲ့ သီခ်င္းထဲကလိုပါပဲ..(ေမာင္တို႔ အညာမွာ..တမာပင္တန္းေတြနဲ႔ ထန္းပင္ထန္းေတာေတြနဲ႔..ရန္ကုန္သူရယ္..ရန္ကုန္သူရယ္..)…။
ဦးတို႔ငယ္ငယ္ကလည္း…သူငယ္ခ်င္းသမီးရည္းစားေတြ..တရြာနဲ႔တရြာျခားက လူးခင္းေတြထဲမွာ…အထူးကျမင္း….အင္း..အင္း.လူးထမင္းစားၾကတာကို ေျပာတာပါ..ဟဲ..ဟဲ…ဟဲ………...(ဒီေနရာမွာရပ္လိုက္ပါေစေတာ့ေနာ္…)။

အားလုံးေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႕ႏိုင္ၾကပါေစကြယ္….။

ေရႊလမ္းေငြလမ္း၀င္းၾကည္
၂၀၀၉ ခု။ဇူလိုင္လ(၂၄)ရက္ေန႔၊ည(၁၀)နာရီ ေရး၏။

Penulis : shwelannwelanwinkyi ~ Sebuah blog yang menyediakan berbagai macam informasi

 

5 comments:

စိတ္၏ေၿဖရာ said... | July 24, 2009 at 12:56 PM

ေၿပာင္းဖူးေပါင္းနဲ ့လူးထမင္းလာဖတ္ပါတယ္၊ကြ်န္မတို ့
ဆီမွာလဲလူမဲေတြေၿပာင္းဖူးမွဳန္ ့ဘဲစားပါတယ္၊
သူတို ့ကေလးေလးေတြရဲ ့အသားအရည္ဟာမဲေပမဲ.
မာၿပီးက်စ္ပါတယ္၊ေၿပာင္းဖူးမွဳန္ ့ကိုပါပါးလို ့သူတို ့ေခၚ
ပါတယ္။

မဟာဆန္ said... | July 24, 2009 at 2:11 PM

ဦးေရ...ကြ်န္မတက္ဂ္ထားတာေလးကို ဂရုတစိုက္ ေရးေပးတဲ႔အတြက္ ဂုဏ္ယူမိပါတယ္။ ေက်းဇူးကေတာ႔ အထူးေပါ႔ေနာ္။ စာေရးဆရာမို႔ထင္ရဲ႔ အေတြ႔အၾကံဳေတြကို ရုပ္လံုးေဖာ္သြားလိုက္တာ မ်က္စိထဲကို ၿမင္လာေရာပဲ။ ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ အဲဒီအခ်ိန္ အဲဒီေနရာကို ေရာက္သြားသလို တထပ္တည္း ခံစားရပါတယ္။ ေခါင္းစဥ္ေလးကိုကပဲ တစ္မ်ိဳးေလး စိတ္၀င္စားစရာေကာင္းတယ္။ ကြ်န္မ သင္ယူပါဦးမယ္။ စာေရးဆရာမ ၿဖစ္ေအာင္လို႔ေပါ႔။ ေၿပာင္းဖူးေပါင္းကို ကြ်န္မတို႔အိမ္မွာ ေမေမက ခ်က္ေကြ်းတတ္တယ္။ သိပ္ၾကိဳက္တာေပါ႔။ ႏူးအိၿပီးေမႊးေနတာပဲေလ။ ေၿပာင္းဖူးေပါင္းမွာ အဓိကအခ်က္ကေတာ႔ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ မထည္႔ရဘူးလို႔ လူၾကီးေတြ ေၿပာဖူးတာပဲ။ ဟုတ္လားေတာ႔ မသိဘူး။ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ထည္႔လိုက္ရင္ အရသာ ပ်က္ေရာတဲ႔။ လူးထမင္းေတာ႔ ၾကားဖူးတယ္။ မစားဖူးဘူး။ လူးဆန္ဆိုတာလည္း မၿမင္ဖူးဘူး။ ငယ္ငယ္တုန္းက ပဲထမင္းေတာ႔ စားဖူးတယ္။ ပဲတီစိမ္းေပၚခ်ိန္ဆိုရင္ေပါ႔။ ေၿပာင္းဖူးေပါင္းေတာ႔ လြမ္းလာၿပီ။

မင္းညိဳ said... | July 24, 2009 at 2:28 PM

အစဥ္အဆက္ ေအာက္ၿပည္သားမို႔ ကိုယ္နဲ႔မကၽြမ္း၀င္တဲ႔ အညာဓေလ႔ေတြ အစားအစာေတြအေၾကာင္း ငယ္ငယ္ကတည္းက စိတ္၀င္စားမိတယ္..။ အမွတ္မမွားဘူးဆိုရင္ အညာဓေလ႔ကို ကၽြန္ေတာ္ခ်စ္တီးပြဲစားဆိုတဲ႔ စာအုပ္ရယ္ ေပြးမုဆိုး သမီးရည္းစား ၀တၱဳတိုမ်ား စာအုပ္ရယ္ စတဲ႔ စာအုပ္ေတြမွာပဲ ေကာင္းေကာင္းဖတ္ဖူးတယ္..။ ဦးေၿပာတဲ႔..လူးထမင္းဆိုတာေတာ့ ခုမွ ၾကားဖူးတာပါ..။ စိတ္၀င္စားစရာ ေကာင္းလြန္းလွပါတယ္..။ေက်းဇူးၿပဳၿပီး သက္ၾကီးစကား သက္ငယ္ ၾကားဆိုသလို အဲလို အေတြ႔အၾကံဳ ေလး ေတြ အဲဒီေခတ္ေတြမွာ သိမွီမွတ္လိုက္ရတာေလးေတြ တင္ေပးရင္ အင္မတန္ ေက်နပ္၀မ္းေၿမာက္မိေၾကာင္းပါ..။ ဒါဟာ သက္ၾကီး ေတြကသာ ေပးႏုိင္တဲ႔ အသိေတြပါ..။ ငယ္ငယ္က အဖိုးရွိစဥ္ ဂ်ပန္ေခတ္ အေတြ႔အၾကံဳေတြကို လသာသာ ကြပ္ပ်စ္ေပၚမွာ လွဲရင္း အကုန္ေလွ်ာက္ေမးဖူးတယ္..။ ဗုံုးခိုက်င္ထဲ ဆင္းေၿပးရတာေတြ..။ မီးခြက္ေလးေတာင္မထြန္းရဲပဲ အဲဒီေၿမက်င္းထဲမွာ စားခဲ႔ရတာေတြ အ၀တ္အစား ရွားသမို႔ သန္းကပ္ေအာင္၀တ္ရတဲ႔ အ၀တ္အထည္အေၾကာင္းေတြ..စတာေတြ ၾကားနာဖူးခဲ႔တယ္။ .ဒီလို ေခတ္တေလွ်ာက္ၿဖတ္သန္းခဲ႔ရာအေတြ႔အၾကံဳေတြက ဦးတို႔ေပးမွပဲ သိရမွာပါ..။ tag ထားတဲ႔ စာကို ကေလးေတြလို႔ သေဘာမထားပဲ ေလးေလးစားစားေရးေပးတဲ႔ အတြက္ ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္..။ ဦးေရးေပးတဲ႔ ေၿပာင္းဖူးေပါင္းနဲ႔ လူးထမင္းကို အရသာခံဖတ္ရင္း...
ေက်းဇူးတင္စြာၿဖင္႔...။

Unknown said... | July 24, 2009 at 5:27 PM

မသိတာေတြကုိ သိခြင္႕ရလုို႕ ေက်းဇူးပါ...။

ျမစ္က်ဳိးအင္း said... | July 25, 2009 at 5:26 AM

လူးထမင္းဆိုတာကို အထူးမျငင္းပဲ စားခ်င္မိေသးတယ္

ျမန္မာအားကစားသမားေတြကို လူးထမင္းေကြ်းဘို႔ စာတမ္းတင္ရင္ေကာင္းမလား ဒါမွေပမွီေဒါက္မွီေတြ ျဖစ္ေအာင္လို႔ေလ

မသိတာေတြ သိခြင့္ရလို႔ ေက်းဇူးပါခင္မ်ာ